Gebre Otu (Kapari) Faydaları ve Kullanımı


Kapari veya bir diğer ismi ile Gebre Otu ya da Geber(e) otu olarak anılan bitki, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

Kapari Gebre Otu Bitkisi; İlaç yapımında, salatalarda, turşu olarak ve balık tariflerinde lezzet arttırıcı olarak kullanılan bir bitki çeşididir. Önemli bir şifa kaynağı olan gebre otu, özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişme imkanı bulmaktadır. Genel olarak ülkemizde; Orta ve Batı Anadolu’da yetiştirilmekle birlikte Doğu Karadeniz’de ve Güneydoğu bölgemizin illerinde kendiliğinden yetişmektedir.
Gebre otu dik ve yatık olarak büyümekte olup çalımsı bir bitki çeşididir. Dikenli olması sebebiyle toplanması oldukça zordur. Kalsiyum, potasyum ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengindir. Gebre otunun yetiştiği iklim koşullarından da anlaşıldığı üzere killi toprakları sevmektedir. Kapari, dağların güneşe bakan yamaçlarını çok sevmektedir.
Yani güneşe oldukça düşkün bir bitkidir. Kapari bitkisinin çiçek tomurcuklarında yüksek oranda vitamin ve protein bulunmaktadır. Bu konuda yapılmış olan araştırmalar, 100 gramlık bir çiçek tohumunda; 12 gram selüloz, 24 gram protein, 67 gram fosfor ve 9 gram demir olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Gebre Otu (Kapari) Neye İyi Gelir, Faydaları ve Kullanım Alanları
Kişide sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
İyi bir idrar söktürücüdür.
Vücuttaki ağrıları kesmede çok etkili olmaktadır.
Bayanlarda adetlerin düzenli gerçekleşmesine yardımcı olur.
Bağırsaklarda bulunan parazitlerin ve solucanların düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
Bireyde felç riskini azaltmaktadır.
Romatizma kaynaklı hastalıklara iyi gelmektedir.
Çeşitli mide sorunlarına ve ülsere iyi gelmektedir.
Karaciğerin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.
Kanser hastalığına yakalanmış olan kişilere önerilmektedir. Çünkü kişide trombosit sayısını arttırıcı etki göstermektedir.
MS hastalarına iyi gelmektedir.

Gebre Otunun Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken

Gebre otu yani kapari bitkisi, vücudumuz için oldukça faydalıdır ancak bazı hususlara dikkat edilmezse zehirleyici olabilmektedir. Bu yüzden gebre otunun tüketiminde işlenmiş veya tablet olarak satılanlarının alınması gerekmektedir. Şayet toplandıktan kısa bir süre sonra tüketimi yapılırsa; zehirleyici etkisi ortaya çıkabilir. Bu sebeple toplanmış olan gebre otu öncelikle gölge bir yerde kurutulmalı ve zehri alınmalıdır.
Yorumları Göster
Yorumları Gizle

0 Response to "Gebre Otu (Kapari) Faydaları ve Kullanımı"

Yorum Gönder

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel