Astıma Keçiboynuzu ve Yulaf Samanı
KOAH için yulaf kürü: Yüzlerce insan tarafından olumlu sonuç alınan, Koah ve astım hastalarının mutlaka denemesi gereken bir yöntem…. Lütfen okuyalım ve çevremizdekilere tavsiye edelim…
Türkiye’de her 7-8 çocuktan bir tanesi astım hastası. Dünyada ise ortalama 300 milyon insanı etkileyen astım hastalığının görülme sıklığı her geçen gün artmakta.
Türk Toraks Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından kurulan GARD (Global Alliance Against Respiratory Diseases ), Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve Sağlık Bakanlığı ile işbirliğiyle, her yıl mayıs ayının ilk salı günü olduğu gibi bu yılda ülkemizde ve dünyada “Dünya Astım Günü” olarak anılıyor.
Türkiye’de yaklaşık her 12-13 yetişkinden biri astım hastası. Astımdaki artışa vergu yapan Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, çocuklarda en fazla görülen kronik hastalıkların ilk başında astımın geldiğini ve ülkemizde her 7-8 çocuktan birinin astıma yakalandığını belirtti.
BRONŞEKTAZİ, KOAH ve ASTIM HASTALARI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Bugün Dünya Astım Günü. Astıma keçiboynuzu iyi geliyor. Mikrobik bir nedene bağımlı olmaksızın her insanda görülebilen Astım ve Koah hastalıkları; günümüz çevre ve beslenme şartlarının ve sigara kullanımının/pasif içiciliğin bir sonucu. Peki Astım ve Koah hastaları nasıl beslenmeli? Nelerden uzak durmalı? Astım ve Koah Hastaları için bilimsel çalışmalardan derlediğimiz beslenme önerilerini derledik.
ASTIMA KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ VE YULAF SAMANI ÇAYI
1- Bronşektazi, Koah ve Astım Hastaları için Keçiboynuzu: Koah ve Astım hastalarının besin menülerinde mutlak surette keçiboynuzu veya keçiboynuzu pekmezi bulunmalı. Keçiboynuzu pekmezi ise içeriğindeki astıma karşı etkili bileşikleri koruması açısından soğuk press sıkma olmalıdır.
Koah ve astım hastaları sabah akşam bir yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi yemelidirler. Keçiboynuzu pekmezi yerine günde yiyeceğiniz bir kaç tane keçiboynuzu meyvesi de oldukça rahatlatacaktır. Özellikle sigara içenler bir kaç gün içinde balgam atmaya başlayacaklardır. Keçiboynuzu sadece nefesi açmakla kalmayacak, yorgunluk, bitkinlik gibi sorunlara da iyi gelecektir. 5-6 ader keçiboynuzunu kırıp kaynar suya atıp 10 dakika kaynatarak soğutup içilmeside faydalıdır. ( Lütfen okuyun: Keçiboynuzu Kahvesi ve Faydaları; Keçiboynuzu İktidarsızlık Sorununa İyi Gelir mi? )
2- Bronşektazi, Koah ve Astım Yulaf Samanı Çayı: Özellikle Koah hastalarının her gün bir bardak yulaf samanı çayı içilmeleri gerekmektedir. 5-6 gram hakiki! yulaf samanı bir bir buçuk bardak suda 5 dakika kaynatılır. Her gün içilecektir. ( Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu )
Yulaf samanındaki scopoletin, içeriğindeki en önemli etkin maddelerden bir tanesidir. scopoletin aynı zamanda antibacterial (bakteri yok edici), antiinflammatory (inflamasyona – iltihap- karşı), antiseptic (antiseptik), bronchorelaxant (bronş rahatlatıcı), antiasthmatic (astıma karşı), antibronchoconstrictor (bronş açıcı, bronş gevşetici), cancer preventive (kanser önleyici) özelliklere de sahiptir.
Scopoletin’in bütün bu özelliklerini destekleyen, işlevini artıran en az beş tane yardımcı etkin madde daha vardır. örneğin, yulafın içerdiği proline ve pyridoxine maddeleri de antiasthmatic (astıma karşı) özelliği olan maddelerdir.
Astım Hastalarının Uzak Durması Gerekenler:
1. Sigara içmeyin, içiyorsanız bırakmak için yardım alın.
2. Hava kirliliğinden mümkün mertebe uzak durmaya çalışın
3. Nelere karşı alerjiniz ve hassasiyetiniz olduğunu tespit edin.
4. Parfümlü sabunlar, şampuanlar veya losyonlardan ve tütsülerden uzak durun. Güçlü kokulara maruz kalmaktan kaçının
5. Özellikle yatak odasında toz tutan halı ve kilim vs. kaldırın. Tüylü koltuk, minder ve fazla yastıkları kaldırın.
6. Evinizdeki havayı temiz tutmak için pencereleri sık sık açın.
7. Astım için tıbbi destek almayı ihmal etmeyin.
Astımı ve Reflüyü Tetikleyen Yiyecekler
Kızartmalar, fast-food ürünleri, kola tüketimi, işlenmiş et ve et ürünleri tüketimi, kimyasal katkı maddeleri içeren market ürünleri ( cips, çikolata, hazır çorba, konserve ürünleri vs. ) Bu yiyecekler reflü hastalığını da tetiklemektedirler.
Polenler kadar stres faktörüde astım krizlerini tetikliyor ve Baharda artan astım krizleri reflüyü tetikliyor
Astım ve reflü, kısırdöngü halinde birbirini tetikleyebilen iki hastalıktır. Reflü, mevsimsel nedenlerle tetiklenebilir ve bu durum astım ataklarını alevlendirebilir. Ayrıca mevsimsel olarak polenlerden dolayı artan alerji şikayetleri, reflü sorunu nedeniyle kontrolden çıkabilir.
Astım hastalarının yaklaşık % 82’sinde reflü olduğu görülmüştür. Reflü’nün beslenme siteminin sağlanmasıyla kontrol altına alınması astım ataklarının kontrolü içinde iyi olacaktır.
0 Response to "Astıma Keçiboynuzu ve Yulaf Samanı"
Yorum Gönder