Kırlangıç Otu Nedir? Faydaları ve Kullanım Alanları


Kırlangıç Otu Hakkında Bilgi

Kırlangıç otunun Latince’deki karşılığı ”Herba Chelidonii”dir. Anavatanı Avrupa ve Kuzey Anadolu olan bu bitki, gelincikgiller familyasına mensuptur. Ülkemizde Karadeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde yetişme imkanı bulmaktadır. Kırlangıç otu bitkisi, daha çok sulak olan bölgeleri sevmektedir. Nisan ve Mayıs aylarına gelindiğinde sarı renkte, oldukça güzel çiçekler açan ve çok yıllık ömrü olan otsu bir bitki çeşididir.
Kırlangıç otunun gövde ve sap kısımlarında portakal sarısını andıran renkte ve koyu kıvamda bir sıvısı vardır. Bu sıvı Roma ve Antik Yunan dönemlerinde cilt hastalıklarını iyileştirmek amaçlı kullanılmıştır.
Kırlangıç otu ile; kırlangıç otu çayı, kırlangıç otu şurubu, tentürü ve merhemi üretilmektedir. Bunlara ek olarak içerisinde bulunan zengin uçucu yağlar sebebiyle muhtelif ilaçların içeriğinde yer almaktadır. Ayrıca tekstil sanayisinde de kullanılmaktadır.
Kırlangıç otu, 30 – 38 cm boylarında ve çatallı bir görünümde olan bir bitki çeşididir. Kök kısmı parmak kalınlığında olup, alt yaprakları ise uzun saplı ve kanatlı yapraklardan oluşmaktadır. Dallarının uç kısmında 4 – 12’li çiçek demeti bulunmaktadır.
Sap kısmı kırıldığı zaman içerisinden sarı renkte süt akmaktadır ve bu süt zehirlidir. Temmuz ve Ağustos aylarında içerisindeki alkolit en yüksek seviyeye çıktığı için bu aylarda toplanması uygundur.

Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?

Özellikle safra, bağırsak ve mide kramplarına karşı kullanılmaktadır.
Süt kısmı nasır ve siğillerin tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
Karaciğerin iltihaplanması ve akciğer iltihaplarında fayda sağlamaktadır.
Safra kesesinin iltihaplanmasında ve safra taşlarına karşı kullanılmaktadır.
Vücutta kan yapılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Avrupa’daki bazı eczanelerde satılmakta olan hülasa, kırlangıç otundan yapılmaktadır. Bu ürün günde, 10 – 15 damla olacak şekilde bir miktar suyun içine damlatılarak tüketilirse, hastalıklara karşı şifa kaynağı olmaktadır.
Göz için çok faydalı bir ottur. Katarakt ve kornea lekelerini tedavi eder.
Kırlangıç otu yapraklarından elde edeceğiniz sıvı yorgunluktan kaynaklanan göz rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kırlangıç Otu Çayı Nasıl Yapılır?

İki çay kaşığı kadar kırlangıç otu demliğe konduktan sonra üzerine 300 – 400 ml kadar kaynar su eklenir. Bu şekilde 5 – 10 dakika kadar beklendikten sonra süzülerek servis edilir.

Kırlangıç Otu Tentürü Nasıl Yapılır?

Kırlangıç otunun yalnızca kök kısmı tentür yapımında kullanılabilmektedir. Sökülmüş olan köklerden 100 gram kadarı yıkandıktan ve temizlendikten sonra ince kıyılarak bir şişeye konulur. Bunun üzerine 500 ml kadar %70’lik etanol eklenir. Hazırlanmış olan şişe, 2 günde bir defa olmak üzere çalkalanır. 6 – 8 hafta kadar sonra süzülür ve hazırlanır. Hazırlandıktan sonra güneş ışınlarından muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Yorumları Göster
Yorumları Gizle

0 Response to "Kırlangıç Otu Nedir? Faydaları ve Kullanım Alanları"

Yorum Gönder

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel